Afscheid van Korfoe – kennismaking met het Griekse vasteland.

Zondag 19/5: Kassiopi – Sagiadha – 18 mijl, deels op zeil (2-3bft) onder een stralende zon.

In de namiddag aangelegd op anker (zonder probleem) in het kleine haventje van Sagiadha.

Zeer vriendelijke “havenmeester” annex café-baas, die zich uitvoerig verontschuldigde dat hij 19€ havengeld moest incasseren. Tot voor kort was het immers gratis, maar vorig jaar heeft de Griekse overheid de havens van Sagiadha, Platarias en Sivota verkocht aan de Italiaanse redersgroep Grimaldi, die hiermee wellicht grootse plannen heeft. Deze zijn weliswaar nog niet concreet, met uitzondering van het innen van havengelden. 

Het kleine plaatsje is bekend voor zijn 4 goede visrestaurants. En inderdaad, bij Alexis hebben we voor weinig geld heerlijke, vers gevangen en dus niet gekweekte vis geproefd. 

Maandag 20/5: Sagiadha – Platarias. 16 mijl, zonnig maar nauwelijks wind. Motor.

Mooi uitgeruste haven, maar alweer geen sanitair. Al wat meer toerisme in vergelijking met de vorige haven, maar toch gezellig. Leuk om wat tond te wandelen en wat vers proviand in te slaan. Zolang het niet te warm is proberen we zoveel mogelijk aan boord te eten. Kwestie om binnen budget te blijven. Vandaag en morgen zullen we moeten eten wat de pot schaft (of de scheepskok).
Maar de rust werd deze nacht toch serieus verstoord. Ann kwam wakker van ongewone geluiden op onze boot, stapte uit bed en vervolgens een gruwelijke schruwel: “ er zit een poes in onze boot 😱!”. En inderdaad, die gestreepte poes, die in de namiddag al een tijdje op de kade rechtover onze boot positie had ingenomen moet op een onbewaakt ogenblik in onze boot zijn gesprongen. Ik dus maar op kattenjacht, die gelukkig succesvol afliep, niet voor de poes. En met een kattengekrijs sprong ze van de boot, die we daarna van de kade op kattenafstand hebben verwijderd.

De kat wachtte toen al een gunstige gelegenheid af om aan boord te springen

Dinsdag 21/5: Platarias – Sivota. 7 mijl en zonnig

Er was vandaag veel wind voorspeld, zeker in de namiddag. Maar ons tochtje was zeer rustig, zelfs te weinig wind om de zeilen te hijsen. ( maar inderdaad, in de namiddag was die er wel, in volle kracht – een dagelijks  fenomeen waaraan we moesten gewend geraken, en rekening mee houden)

Sivota is nog toeristische dan Platarias, maar ook hier bleef de charme bewaard. En de ontvangst door havenmeester Petros was werkelijk hartelijk. Mooie haven ook, met terug een bijdrage aan de familie Grimaldi, maar terug zonder sanitair.
Geschenkje aan de horeca ?


Woensdag 22/5: Sivota. Zonnig. 4-5 bft

Het plan was om ons vandaag te verleggen naar een baaitje, tussen Sivota en een aanpalend eilandje, aan een prive-ponton van hotel-restaurant Karvouno Beach. Gratis, op voorwaarde dat je in het restaurant komt eten. 

Maar onze buren waarschuwden ons dat, met de voorspelde harde wind, de aanlegplaats volledig zou zijn blootgesteld. Het zou een zeer onaangename nacht kunnen worden. Daarom maar besloten nog een dagje langer te blijven liggen in de beschutting van het haventje. En voor het eerst, na een korte (mijn knie, hé) wandeling, een zwempartijtje in zee. Nog ietwat frisjes, maar na een beetje wennen toch zeer aangenaam. Enig nadeel zijn die kleine visjes, dicht bij het strand, die de nijging hebben te bijten in de kuiten. Doet geen deugd en het bloedt flink. Enfin, we hebben eindelijk eens gezwommen.

‘s Avonds. Superlekkere gegrillde vis gegeten bij Georgios langs de kade, met zicht op een prachtige zonsondergang.

Donderdag 23/5. Sivota. Zonnig, en terug 5 Bft in de namiddag.

We zouden eerst naar Gaios oversteken, en vervolgens van daaruit naar Preveza varen. Maar volgens mijn weerapp zou het nogal onstuimig kunnen worden, daar op volle zee. Daarom nog een dag langer in het mooie Sivota gebleven. In de voormiddag dan maar te voet, ipv met de boot, naar Karvouno Beach getrokken.

Prachtige setting, met een poepchique bar en hotel (ons etentje om daar gratis te mogen blijven liggen ging ons een klein fortuintje hebben gekost. En het ponton was zeer laag, zodat het bij de heersende strakke NW-wind onaangenaam en zelfs gevaarlijk zou geweest zijn om daar te liggen (er lag er ook maar één boot). In de namiddag langs de andere kant van de baai gewandeld, langs de plek waar we gisteren hadden gezwommen, maar waar het met de golfslag niet te doen was om te zwemmen. Verder gewandeld naar het volgende strand, ook hier prachtig plaatje. Maar zwemmen bleef geen optie. En ook mijn knie begon meer en meer op te spelen. ‘s Avonds aan boord nog spaghettisaus gemaakt. Dankzij de wind koelde het nog snel af in het ruim. Als de hitte eens is aangekomen moeten we niet meer denken om nog culinaire activiteiten uit te oefenen in onze boot.
En onze winterberging in Aegina bevestigd. Het is immers erg dat de middellandse zee meer en meer vol geraakt van vooral charterboten, die tijdens het seizoen de havens overrompelen en in de winter de winterbergingen innemen. Het wordt dus meer en meer een stressvol gedoe om telkens tijdig , waar mogelijk, een ligplaats te reseveren of voor de winter een passende berging op het droge te vinden. Zo moet ik al aan het begin van het seizoen al denken en handelen over het einde.
in de avond nog afscheid genomen van de zorgzame havenmeester Petros, die zich zelf verontschuldigde dat hij morgen niet op tijd zou zijn om ons uit te wuiven.

Vrijdag 24/5: Sivota – Gaios. Zonnig met 25°
Grotendeels op zeil en onder een aangename zon naar het ons wel bekende Gaios. Waar we in de vroege namiddag arriveerden. Weinig boten, zeer veel plaats over. Probleemloos aangelegd naast een megagroot motorjacht met Amerikaanse vlag (zouden die echt vanuit Amerika naar hier zijn gevaren ???).
Nog eenmaal genoten van het wondermooie Gaios, proviand ingeslagen, zelfs een mooie blouse gekocht voor Ann waardoor haar kleerkast nog meer uitpuilde, terrasje, en ‘s avonds rustig aan boord gegeten. Onze sponsoring aan de horeca kent zijn grenzen.

Zaterdag 25/5. Gaios – Preveza. 35 mijl, op motor onder een blakende zon.

In de late namiddag was er, zoals gewoonlijk, veel wind voorspeld.
Dus niet getreuzeld en rond 8u30 uitgevaren. Geen probleem om het anker te lichten, wat in Gaios tamelijk uitzonderlijk is. Rustige tocht naar Preveza, waar we rond 15u30 konden aanmeren in de ons vertrouwde marina. En eerst nog 70l diesel bijgetankt. En eindelijk weer eens kunnen genieten van een deugddoende heerlijk warme douche.
En daarna genoten van een gezellig diner in het ons bekende restaurant To Rempetiko Skedi, waar ze ons nog herkenden van de vorige keer. Ouzo van het huis en terug een heerlijk etentje met alles erop en eraan voor weinig geld. En de eerlijke gastvrijheid daar bovenop. Een echte aanrader,

Zondag 26/5: Preveza

Was-en kuisdag. Ann heeft 25kg was verwerkt in de perfect uitgeruste wasserette van de marina. En er was genoeg zon en wind om die snel te laten drogen. De boot gepoetst en van get saharazand van een vroegere regenvlaag ontdaan. En met de 3 kinderen en hun respectieve kleinkinderen gevideobeld. Want we missen die gastjes soms hevig. Maar het leven is keuzes maken. En wij kunnen nog altijd zeer goed leven met onze gekozen levensstijl.

Maandag 27/5. Preveza.

De pijn in mij knie verergde dermate dat ook het gewone stappen een pijnlijke bedoening werd. We waren al aan het overwegen om volgende week een vlucht naar België te nemen, onze slechte ervaringen met de Griekse medici in Korfoe indachtig. Maar uiteindelijk, op aanraden van de havensecretaresse, een zeer dichtbij gelegen orthopedist geconsulteerd. Het was een relatief jonge specialist, die ons snel vertrouwen inboezemde. Na onderzoek, o.a. met echografie, was de diagnose minder onrustwekkend dan gevreesd. Een ontsteking van de binnenminiscus tgv slijtage (ja, we worden onder protest toch een dagje ouder). Gelukkig niet erg. Ik kreeg een briefje mee voor mijn baas dat ik het de volgende week rustig zou moeten houden, een zware ontstekingsremmer en advies om er drie maal per dag ijs op de knie te leggen. Oef. En de rest van de dag ook niet veel meer uitgevoerd, Dolce far niente, maar dan op zijn Grieks.

Dinsdag 28/5: Preveza – Lefkas. Zonnig, nauwelijks wind. 12 mijl

in de latere voormiddag het vertrouwde Preveza verlaten en op motor naar Lefkas gevaren. Iets vóór 13u aan de brug over het kanaal van de zee naar Lefkas stad. En die draaide stipt, om 13u, en dus telkens op het uur, open om de , voornamelijk, zeilboten in- en uit te laten. Nu was het nog relatief kalm, maar in het hoogseizoen is het daar blijkbaar drummen. Aangelegd op het ponton van Katopolis, aan de stadskade. Ons eerste idee, om een plaatsje te reserveren in de marina aan de overzijde, hebben we laten varen toen we de prijs vernamen. Het driedubbele! Spijtig, want in 2013 hadden we daar een boot gecharterd om voor 14 dagen met onze kids langs de Ionische eilanden te cruisen. We hadden die locatie nog graag eens teruggezien, maar niet tegen alle prijs. En, eerlijk, ons ponton waar we nu aan lagen, was in volle centrum, dicht bij de ambiance, maar toch niet luidruchtig.

Woensdag 29/5: Lefkas . Licht bewolkt.

Zeer op ons gemakskes (die knie, hè) wat rondgekuierd, een oefening in het nietsdoen uitgeprobeerd, en ‘s avonds lekker gaan eten in het typische oudgriekse restaurant “I Kato Vrisi”


Morgen zouden we Lefkas verlaten en starten met de verkenning van de Ionische eilanden

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.