17/8: Nazaré- Peniche

In de Reeds-Almanac hadden we gelezen dat de volgende haven, Peniche, slechts beperkte capaciteit aan ligplaatsen had. Maar alle telefoontjes om een plaats te reseveren waren vruchteloos, want nooit opgenomen, en de mailadressen die ik op internet had gevonden bleken allen onbekend te zijn. Bij de buren en bij de havenmeester kwamen we te horen dat de havenmeester van Peniche een ramp is, enkel doet waar hij goesting voor heeft, de weekends niet werkt ( en voor geen vervanging zorgt), enz. Ons probleem was dat de eerstvolgende haven,  na Peniche, Cascais is, en dit vanaf Nazaré meer dan 65 mijl varen is. We zouden het dan maar toch proberen in Peniche, en in het slechtste geval, indien echt geen plaats, doorvaren naar Cascais. Dus terug vroeg opstaan. 
Iets na 12 uur waren we dicht bij Peniche , na een tocht waar onze zeilen nauwelijks bij te pas kwamen, en pleegde ik nog een ultiem telefoontje. Dat onmiddellijk werd opgenomen, en waarin de havenmeester in behoorlijk Engels ons wist te vertellen dat hij voor ons nog een plaatsje had. Het mag dus ook eens meevallen zeker?
Bij het aanmeren aan het bezoekersponton werden we behulpzaam bijgestaan door een lid van de Guardia Civil, of beter de Guardia Nacional Republicana. Hij had ons zien komen en deelde ons mee dat hij na de lunch onze papieren ou komen controleren. Stress alom, natuurlijk, want met onze afgedrukte foto’s van onze vlaggenbrief en vergunningen zouden we zeker tegen de lamp lopen. Boetes van 150€ minimaal stonden ons te wachten. Enfin, so be it. 
( zeer laat) na de lunch stapte de brave man dan aan boord. Eerst een klapke, en dan de papieren invullen. Nu zou de miserie beginnen.
Toen kwam de anticlimax: de ( fotokopie van) de vlaggenbrief, verpakt in een plastiekomslag, bekeek hij nauwelijks, enkel het nummer van de registratie van onze boot had hij nodig, en voor de rest onze ID-kaarten. Al die moeite voor niets om mijn BIPT-vergunning via expreszending naar de Douro-Marina te laten opsturen (die toevallig pas juist vandaag daar waren aangekomen, zoals ik via hun mailtje vernam), via spoedprocedure een nieuwe vlaggenbrief aan te vragen, een halve dag te spenderen bij de politie voor een verklaring, …… 
Maar het was wel een gezellige babbel. En al die Portugezen zijn (terecht) trots op hun land. 
En dan hadden we nog meer dan voldoende tijd voor een lange wandeling door het mooie, pittoreske Peniche, met nog heel wat overblijfselen van de 17de-eeuwse verdedigingswerken en een volledig intact gebleven fort ( in de tijd van dictator Salazar gebruikt als politieke gevangenis), en een zeer kleurrijk visserskwartier. ( dit laatste was een tip van onze supervriendelijke havenmeester).
En dan barbecue. Het enige treffelijk eetbaars in de winkel waren een stel kippenbouten. Op de bbq zou dat wel lukken, mits voldoende geprepareerd. Maar dan bleek dat onze cocosbriketten en onze aanmaakblokjes toch iets te vochtig zijn geworden. Na een hele doos superlange lucifers te hebben opgebruikt, vergezeld van de nodige stress, en dit versterkt door de constructieve kritische aanmoedigingen (is dat goed vertaald?) van Ann, toch na één uur de bbq in gang gekregen. En het uiteindelijke resultaat was heerlijk. Maar toch een paar leerpunten voor de volgende keer (en vooral drogere aanmaakblokjes)

16/8: een dagje Nazaré 

Was het de vakantiesfeer van de badplaats of gewoon het uitnodigend zonnetje? Geen idee, maar we besloten een dag langer in Nazaré te blijven. Eerst nog gekke plannen om met het openbaar bijvoorbeeld Obridos te bezoeken, maar het was zondag, en het was ondoenbaar om daar te geraken én terug te keren. Dus maar in. De haven gebleven, de blog geactualiseerd, de boot had dringend een poetsbeurt nodig en er was een berg was af te werken. Vervelen doen we ons immers nooit. En dan toch een lange wandeling door het oude gedeelte, waar we nog zeer goed de sfeer van het oorspronkelijke vissersdorp konden opsnuiven, tussen de buitenhangende was ( en de geur van wasproducten). Maar toeristen ( inlandse) waren er ook hier genoeg. 
Kortom, een welgekomen snipperdag, zonder meer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.